Ohita navigaatio

Korona kurittaa kansalaisopistojakin

Perjantaina 13.3.2020 pysähtyi Suomessa kansalaisopistojen lähiopetusryhmät melko totaalisesti. Suositus oli, ettei harrastusryhmät enää kokoontuisi kasvaneen koronariskin vuoksi. Monet opistot lakkauttivat heti lähiopetustoimintansa, mutta osa alkoi välittömästi etsiä vaihtoehtoisia toimintatapoja. Maanantaina 16.3. valtioneuvosto ilmoitti pääministerin johdolla uusista rajoituksista, joissa päällimmäisenä uutisena oli koulujen ja oppilaitosten sulkeminen. Heti tiedotustilaisuuden jälkeen OAJ:n nettisivuilla oli jo iso juttu, että kouluissa, oppilaitoksissa ja aikuiskoulutuksessa opetus toteutetaan etänä ja palkanmaksu jatkuu. Tässäkin vaiheessa moni kansalaisopisto oli vielä sitä mieltä, ettei koske heitä, mutta toiset heräsivät toiminnan jatkamiseksi.

Kansalaisopistojen kädentaitoryhmät voivat jatkaa työskentelyä etäopetuksessa, neuleryhmään voi osallistua nyt vaikka keinutuolista.

Kansalaisopistojen liitto KOL ry on ajan hermolla

Kansalaisopistojen liitto KoL ry suositteli kansalaisopistoja jatkamaan toimintaansa etänä ohjeiden mukaisesti. Liitto myös polkaisi pystyyn Facebook:iin ryhmän ”Etäopetus kansalaisopistoissa”. Ryhmä on kansalaisopistoissa työskenteleville tarkoitettu etäopetusmateriaalien ja vinkkien jakoon ja kysymyksille sekä neuvoille. Jaossa oli jo nyt valtavasti tukea, ideoita, vinkkejä ja tietysti paljon ohjelmistoihin liittyviä kysymyksiä. Yhteisöllisyyden voima on liikuttavaa. Koskettavia ovat opettajien jakamat opiskelijoiden kommentit, joissa kiitetään toiminnan jatkamisesta etänä. Etäopetus taipuu moneen kurssiin, kun vain keinot, välineet ja tuki järjestyy. Ryhmä ei ole edunvalvonnallinen. Toivottavasti kaikille on jo selvinnyt, miten palkanmaksun käy jne. Näissä asioissa pitää olla yhteydessä työnantajaan, luottamusmieheen ja/tai www.oaj.fi. Tärkeää lisätietoa ajankohtaisista asioista koronaan liittyen löytyy täältä. Myös me Aikuisopettajien liitossa olemme teidän apunanne.

Heinolan kansalaisopiston apulaisrehtori ja tekstiilityön opettaja Tiina Heiskanen kertoo tehneensä digiloikan muiden kansalaisopistojen opettajien kanssa.

Heinolan kansalaisopisto tarttui härkää sarvista ripeästi

Heinolan kansalaisopiston apulaisrehtori Tiina Heiskanen kertoo, että työ ollut kyllä yhtä hullunmyllyä 13.3. lähtien. Ensimmäinen viikonloppu meni kokonaan töitä tehden. Koko ajan on tullut uutta tietoa ja asiat ovat muuttuneet matkan varrella moneen kertaan. Alusta asti oli selvää, että opetusta jatketaan eikä toimintaa keskeytetä. Heinolan kansalaisopisto on osa Jyränkölän Setlementtiä. Heiskanen jatkaa, että yksityiset opistot ovat pitäneet useita Skype-palavereja ja niissä on kuultu, mitä muissa opistoissa tapahtuu. Opetushallituksen ohjeistuksen mukaisesti Heinola on siirtynyt suurelta osin etäopetukseen.

Ensin me kaikki olimme ihan pihalla ja usko meinasi loppua, mutta uskomattomia asioita on tapahtunut. Kaikki ovat joutuneet pois omalta mukavuusalueelta. Olemme ottaneet pakosti mahtavan digiloikan ja suurin osa tuntiopettajistakin on osoittanut ihan mahtavaa kekseliäisyyttä, ja tapoja järjestää etäopetusta riippuen opetettavasta aineesta”, kertoo Heiskanen.

Hän itse oli tiistaina 24.3. ensimmäistä päivää etätöissä, johon sisältyi pari videopalaveria ZOOM:illa, ryhmäkuvapuhelu Messengerillä, tavallisia puheluita, suljettujen Facebook-ryhmien luomista eri kurssien etäopetustiloiksi jne. Facebookiin on syntynyt useita eri ryhmiä, joissa saa vinkkejä etäopetukseen ainealueittain. Heinolan kansalaisopistolle on nyt tärkeintä saada kurssit pidettyä ja taata opettajille palkanmaksu. Heinolan kansalaisopistossa toiminta on monimuotoista. Koulutusta järjestetään maahanmuuttajille mm. erilaisina kotoutumiskoulutuksina. Nekin ovat siirtyneet kokonaan toteutettavaksi etäopetuksena. Samoin nuorten työpajatoiminta ja hankkeet. Asioita on opittu samaan aikaan siis monella rintamalla.

Heinolan kansalaisopiston tuntiopettaja Tuija Niemeläinen ei opeta lasitöitä eikä mosaiikkia etänä, sillä opiston työvälineet ja tilat ovat tärkeä osa kurssia. Monella ei ole välineitä tai materiaaleja ja siksi etäopetus ei ole tasa-arvoista ja mahdollista. Myös työturvallisuusseikat ovat vaikeampi toteuttaa kotona esim. tinatessa ja lasia leikatessa. Niemeläinen antaa Heinolan kansalaisopistolle täyden kympin tiedottamisesta. Häneen on oltu heti yhteydessä ja annettu aikaa miettiä etäopetusmahdollisuutta. Myös tietoa jatkosta on saatu ripeästi. Ei ole kuulemma tarvinnut tiedottomana odottaa kotona, mitä opisto aikoo tehdä.

Tiffany- ja lyijylasitöiden opetus on hankalaa etäopetuksessa, kun työvälineet ja turvalliset työtilat ovat opistolla.

Kansalaisopistotoiminta Suomessa on tärkeää

Nyt todella huomataan, kun ollaan eristyksissä, kuinka mahtavaa toimintaa kansalaisopistoissa on. Taiteen perusopetus on siirtynyt etäopetukseen, jotta tavoitteellinen oppiminen edistyy. Tanssi, musiikki, kuvataide ja käsityöt onnistuu etänä siinä missä kielen opetuskin. Tehtävän antaminen ja lukeminen onnistuu puhelimella, eikä monimutkaisia ohjelmia välttämättä tarvita. Yksilöllistä palautetta on ”naamapuhelulla” helppo antaa. Vapaassa sivistystyössä onnistuu myös etänä, Teams-opetustuokiot, ryhmäluennot ja demonstraatiot, kun niin halutaan. Työskentelyä kannattaa rytmittää, tauottaa ja jakaa, jotta jää aikaa ohjeille, työskentelylle sekä palautteelle. Niitä kaikkea voi tehdä eri ohjelmilla saman tunnin aikana tai olla WhatsApp:lla tavoitettavissa. Tuntiopettajilla ei ole monessakaan opistossa käytössä työnantajien puhelimia, tietokoneita tai maksullisia ohjelmistoja, mutta he ovat tottuneet laittamaan itsensä likoon opiskelijoiden vuoksi rakkaudesta lajiin.

Harrastusryhmien puute ja yksinäisyys voi ajaa ihmiset sosiaalisiin kontakteihin, vaikka nyt niin juuri ei saisi tehdä. Nyt olisi tärkeää, vaikka perustaa uusia etäopetusryhmiä, joissa esim. keskustellaan tietystä aiheesta, kokataan sushia, neulotaan ryhmässä, mutta jokainen omassa kotona. Näissä on tärkeä huomioida myös eläkeläiset, jotka useat ovat täysin eristyksissä omissa kodeissaan. Tarjonta tulisi turvata etänä myös tälle kohderyhmälle näinä haastavia aikoina.

Helmityöohjeita pystyy jakamaan monessa eri ohjelmassa, mutta työn ohjaaminen etänä on haastavaa, muttei mahdotonta.

Voimia kaikille tähän raskaaseen aikaan. Aikuisopettajien liitto kuulee mielellään teidän kokemuksianne kansalaisopistojen etäopetuksesta. Nauttikaa kuitenkin keväästä ja ulkoilkaa yleisiä ohjeita noudattaen.

Terveisin Aikuisopettajien liiton vapaan sivistystyön -tiimi

 

Tapahtumat

Tapahtuma | 26.4.2024

Hallituksen kokous 4 / 2024

Tapahtuma | 27.4.2024

Vuosikokous 2024

Tapahtuma | 15.5.2024

OAJ valtuuston kevätkokous

Yhdistyksemme

Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n tehtävänä on toimia aikuisopetuksen alalla toimivan jäsenistönsä oikeuksien, taloudellisen ja sosiaalisen aseman turvaamiseksi sekä ammatillisen ja järjestöllisen osaamisen kehittämiseksi.

Yhdistyksemme toimintaa hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus. Aikuisopettajienliitossa on jäsenenä n. 1800 aikuisopettajaa ja -kouluttajaa jäsenyhdistyksissä.