Ohita navigaatio
Tunnuskuva

Puheenjohtajan kooste vuodesta 2019

Hyvät Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n jäsenet

Joulu on jo aivan ovella! Viimeiset rutistukset vielä ennen joulun pyhiä ja sitten on aika rentoutua. AKOL ry on tänäkin vuonna lahjoittanut joulumuistamiset Hyvä Joulumieli-keräykseen!

Toivotamme kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneille oikein lämmintä ja rauhallista Joulua sekä menestystä vuoteen 2020!

On myös aika koota yhteen vuoden katsaus AKOL ry:n silmin. Vuosi on ollut melkoisen vauhdikas, niin kuin muutamat menneetkin vuodet. Ammatillisen koulutuksen muutokset vaikuttavat toimintakentässämme nyt ja tulevaisuudessa. Vapaan sivistystyön puolella on myös toimintaa ja haasteita riittänyt, joten paljon on ollut tällekin vuodelle tehtävää. Isona teemana on ollut OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuosi, johon AKOL lähti mukaan tukemalla AKOL:n yhdistysten työhyvinvointia tukevia tapahtumia 30€:lla/jäsen. Tämä jatkuu vielä vuoden 2020 kesään saakka, joten hyödyntäkääpä mahdollisuus yhdistyksissänne. Lisätietoa www.akol.fi.

AKOL:n jäsenmäärä on hieman laskenut vuoden aikana, johtuen varmasti monien opettajayhdistysten lakkauttamisesta ja siirtymistä työnantajakohtaisiin paikallisyhdistyksiin. Myös lainsäädännön muutokset ja erityisesti laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta lakkauttaminen on haastanut jäsenyyden pidon. Moni kysyykin, että mihin Aikuisopettajien liittoa tarvitaan, kun on vain yksi laki? Tästä on puhuttu paljon niin hallituksen kuin jäsenistön kesken. Olemme vahvasti sitä mieltä, että kyllä meitä tarvitaan. AKOL on vahva aikuiskoulutuksen (niin ammatillinen koulutus kuin vapaan sivistystyön) vaikuttaja. Puhumme aikuisten kouluttautumisesta, aikuisten opettamisesta, työelämälähtöisyydestä, osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta, täydennyskoulutuksesta, aikuispedagogiikasta ja jatkuvasta oppimisesta. Se haastaa meidät opettajat aivan eri tavalla työhön, kuin jos vertaamme opetusta nuorten perusopetuksesta siirtyneiden kanssa. Olethan sinäkin vahvasti mukana AKOL:laisena aikuiskoulutuksen kentällä. Jatkuva oppiminen on tulevaisuutta!

Keväällä 2019 valmistauduimme eduskuntavaaleihin ammatillisten tavoiteasettelulla ja vierailemalla eduskunnassa. AKOL:n edunvalvontakoulutuksessa pohdimme jo kevään 2020 neuvottelutavoitteita jäsenistömme kanssa. Vuosikokous pidettiin ansiokkaasti Tampereella ja päädyimme pienentämään AKOL:n hallitusta yhdellä jäsenellä. Niinpä 1.6.2019 alkanut kausi aloitettiin 7 hallituksen jäsenen (ja varajäsenen) ja puheenjohtajan voimin. Olimme alkuvuodesta mukana myös Educa-messuilla OAJ:n Ammatillisten opettajien (OAO) yhteisständillä sekä OAJ:n ammatillisen koulutuksen seminaarissa. Aikuiskoulutuksen sanomaa on siis viety ahkerasti eteenpäin.

Yleensä kesä on AKOL: osalta melko hiljaista aikaa, mutta tänä kesänä Suomi Areena Porissa kutsui myös meitä. Olimme osa OAJ:n pop up-koulua, joka olikin menestys. Vapaan sivistystyön opettajat pitivät kierrätyspunontapajaa ja kävijöitä riittikin koko päivän ruuhkaksi asti. Alkukesästä olimme puolestaan Helsingissä Oodissa Sitran järjestämässä jatkuvan oppimisen tapahtumassa Onni Oppia – iIo Osata. AKOL ei siis levännyt kesälläkään J

Syksy 2019 startattiin käyntiin AKOL:n perinteisellä AktiiviOPET-seminaarilla. Tällä kertaa olimme liikkeellä jo elokuussa, jotta saisimme vapaan sivistystyön opettajia mukaan (muutamia iloksemme saimmekin). Laivaseminaarimme sai paljon positiivista palautetta osallistujilta. OAJ:sta mukana oli Petra Kirkko-Jaakkola pitämässä luentoa yt-toiminnasta. Saimme myös hallituksena tärkeää tietoa kentän toimijoilta ryhmätöiden kautta. Jäsentilaisuudet ovat juuri siksi niin tärkeitä, koska sieltä saamme jäsenten äänen toiminnallemme. AktiiviOPET saa siis jatkoa myös vuonna 2020.

 

Syksyllä pidimme myös kuntapuolen ammatillisten vuosityöaikaan liittyvän edunvalvontakoulutuksen päiväkoulutuksena, johon oli mahdollisuus osallistua myös verkon kautta. Tämänkin koulutuksen laitoimme pystyyn pikavauhdilla jäsenten toiveesta. Verkkomahdollisuus oli positiivinen kokemus ja jatkossa hyödynnämme tätä vielä enemmän.

Syksy 2019 on ollut vahvasti sopimustavoitteiden valmistelua. Jäsenemme edustavat pääosin kuntapuolen vuosityöaikasopimusta ammatillisella puolella sekä vapaan sivistystyön puolella kansalaisopistojen sopimusta (KT = kuntatyönantajat). Yksityisellä puolella samaisia löytyy Sivistan puolelta (yksityiset aikuiskoulutuskeskukset sekä yksityiset kansalaisopistot) sekä Avainta:n (AVAINotes) puolelta. Tavoitteita on hiottu jäsenistön, AKOL:n hallituksen ja OAO:n palkkatyöryhmän kanssa.

Vuoden 2019 aikana olemme panostaneet erityisen paljon myös vapaan sivistystyön opettajien asioihin. Sopimustavoitteita on käsitelty koko vuosi erilaisilla kokoonpanoilla. Yhteistyötä on tehty pitkin vuotta myös Kansalasiopistojen liiton KoL:n kanssa. Osallistuimme KoL:n juhlaristeilylle, jossa pidimme omaa ständiä, saimme esittelypuheenvuoron isolla lavalla sekä toteutimme työpajan vapaan sivistystyön opettajien työhyvinvoinnista. Risteily oli kannaltamme oikein onnistunut. AKOL on osallistunut myös paikallisella tasolla vapaan sivistystyön opettajien tilaisuuksiin mm. Helsingissä ja Jyväskylässä. Toive onkin, että vapaan sivistystyön opettajat järjestäytyisivät OAJ:n sisällä mahdollisimman paljon Aikuisopettajien liittoon.

AKOL:n hallitus on työskennellyt saumattomasti yhteen ja tiivis yhteistyö ja pienryhmät hallituksen sisällä takaavat nopean ja ketterän asioiden käsittelyn. Kehittämiselle jää aikaa juuri noissa pienryhmissä (koulutuspoliittinen, järjestö- ja viestintäpoliittinen ja tulo- ja palkkapoliittinen sekä koulutustiimi) ja sitä onkin käytetty hyödyksi pitkin syksyä. Toimintatapoja tarkastellaan hallituksen sisällä ja niitä kehitetään koko ajan eteenpäin jäsenistön etua ajatellen. Toivommekin, että AKOL valtakunnan liittona on myös lähellä jokaista jäsentä ja sen olemassaolo tiedostetaan. Mm. AKOL:n TES-neuvojat ovat ihan jokaista jäsentä varten täällä valtakunnan tasolla.

AKOL on jatkanut tiivistä yhteistyötä myös OAJ:n ammatillisten opettajien (OAO) valtakunnallisten liittojen SKO:n (Suomen kauppa- ja kulttuuriopettajat) ja TOOL:n (ammattikorkeakoulujen tekniikan ja liikenteen opetusalan henkilöstö) kanssa. Pidimme marraskuussa hallitusten kesken yhteisseminaarin, jossa valmistauduimme mm. OAJ valtuustoon. Yhteistyökuvioita kehitellään edelleen tiiviisti.

Vuosi 2020 tuo taas paljon haastetta. Sopimukset ovat voimassa 31.3.2020 saakka ja neuvotteluista povataan vähintäänkin haastavia. Tähän myös meidän täytyy varautua niin henkisesti kuin fyysisesti. Järjestövalmiutta on nostettava paikallistasolla ja siihen me tarvitsemme teitä! Olkaapa siis valppaana ja valmiina. AKOL suunnittelee parhaillaan vuotta 2020 ja jopa 2021, mm. koulutusten osalta. Jos siis koet, että haluat vaikuttaa, niin ole yhteydessä hallitukseen tai puheenjohtajaan. Olemme mielellämme kuulolla.

Muistathan seurata meitä sosiaalisessa mediassa! Sieltä löytävät monet tapahtumat, joissa AKOL on ollut menneenä vuonna mukana. Kaikki eivät tähän tekstiin millään mahdu. Tilaisuuksien materiaalit löytyvät nettisivuilta www.akol.fi.

Haluamme kiittää kaikkia jäseniä ja yhteistyökumppaneita vuodesta 2019 ja siirrämme katseemme vuoteen 2020.

Maarit Rahkola
Puheenjohtaja
AKOL ry

 

 

 

 

 

Uutiset

Uutiset

Jäsenkirje 6 / 2024

13.06.2024

Uutiset

Jäsenkirje 5 / 2024

27.05.2024

Tapahtumat

Tapahtuma | 25.6.2024

SuomiAreena 2024 Porissa

Tapahtuma | 9.8.2024

AktiiviOPET 2024 seminaari

Yhdistyksemme

Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n tehtävänä on toimia aikuisopetuksen alalla toimivan jäsenistönsä oikeuksien, taloudellisen ja sosiaalisen aseman turvaamiseksi sekä ammatillisen ja järjestöllisen osaamisen kehittämiseksi.

Yhdistyksemme toimintaa hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus. Aikuisopettajienliitossa on jäsenenä n. 1800 aikuisopettajaa ja -kouluttajaa jäsenyhdistyksissä.