Ohita navigaatio

Tarinoita aikuiskoulutuksesta

Kävin vappuviikolla maanantaina ohjaamassa mielenterveys- ja päihdetyöhön suuntautuvaa lähihoitajaopiskelijaa. Kyseessä oli vuonna -86 syntynyt mieshenkilö. Hän kertoi ohjauskeskustelun lomassa, että oli päässyt lh-koulutukseen jo heti peruskoulun jälkeen, mutta valitsi tuolloin paremmin palkatun ammattialan. Mielenterveystyö kuitenkin oli häntä koko ajan kiinnostanut ja koki omien vahvuuksiensa löytyvän tältä alalta. Nyt hän 38-vuotiaana, 20-vuotisen metallimiehen työuran jälkeen on alalle valmistumassa. Mielenterveyskuntoutuksessa vahvuudeksi laskettiin juuri aikuisuus ja elämänkokemus asiakkaiden kohtaamisessa. Opiskelijan ohjaajana toimi myös meiltä 5 vuotta sitten valmistunut lähihoitaja. Hänelläkin oli takanaan yli 20 vuotta metallialan töitä.

Seuraavana päivänä eli vappuaattona lähikaupassa olalle koputti tutun näköinen mieshenkilö, tunnistin kaverin partansa takaa meiltä eli TAKKsta kymmenisen vuotta sitten valmistuneeksi lähihoitajaksi. Entinen metallimies. Hän kertoi ehtineensä valmistua jo TAMKista sairaanhoitajaksi ja tehneensä vielä ylemmän AMKin sen päälle. Nykyinen työpaikka on tekonivelsairaala Coxa. Tässä kolme kohtaamista vappuviikolta. Samanlaisia tarinoita on mahtunut työuralleni satoja. Ja pelkän tämän yhden tutkinnon sisällä maan laajuisesti tuhansia.

Aikuiskoulutus on antanut suomalaisille toisen mahdollisuuden löytää oma alansa. Hallituksen 100 miljoonan koulutusleikkaus iskee juuri ammatilliseen aikuiskoulutukseen. Aikuiskoulutus on suomalaisen koulutusjärjestelmän suuri menestystarina. On monella tapaa suuri vääryys, että sitä halutaan ajaa alas.

Laboren tutkimusjohtajaa Tuomo Suhosta haastateltiin 11.5.2024. Helsingin Sanomissa. Hallituksen päätöksistä Suhosessa eniten huolta herättää 100 miljoonan euron leikkaus ammatilliseen koulutukseen. Kehysriihen yhteydessä kerrottiin, että leikkaus aiotaan kohdentaa aikuisiin ihmisiin, joilla on jo jokin tutkinto

Ammatin vaihtaminen aikuisille käy entistä mahdottomammaksi tulevaisuudessa

”Ammatillista koulutusta suorittavat hyvin paljon työttömät ihmiset työvoimakoulutuksen kautta tai omaehtoisena koulutuksena. Huoli kohdistuu tähän ryhmään. Jos leikkaus kohdistetaan tällaiseen koulutukseen, se voi heikentää juuri heikommassa asemassa olevien ihmisten mahdollisuutta uudelleenkouluttautumiseen.”

Tämä on pieni taka-askel ihmiskunnalle, mutta valtava takaisku ammatilliselle aikuiskoulutukselle.

Kirjoittanut: Petri Karoskoski
Valokuvat: Kimmo Liljeroos, Pibabay

Petri Karoskoski pitämässä puhetta OAJ:n kevätvaltuustossa 2024, tarinoita aikuiskoulutuksesta

 

Uutiset

Uutiset

Jäsenkirje 6 / 2024

13.06.2024

Uutiset

Jäsenkirje 5 / 2024

27.05.2024

Yhdistyksemme

Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n tehtävänä on toimia aikuisopetuksen alalla toimivan jäsenistönsä oikeuksien, taloudellisen ja sosiaalisen aseman turvaamiseksi sekä ammatillisen ja järjestöllisen osaamisen kehittämiseksi.

Yhdistyksemme toimintaa hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus. Aikuisopettajienliitossa on jäsenenä n. 1800 aikuisopettajaa ja -kouluttajaa jäsenyhdistyksissä.