Ohita navigaatio

Vaaliuurnille

Eduskuntavaalien 2019 ennakkoäänestys on jo täydessä vauhdissa ja kohta koittaa se oikea äänestyspäivä. Juodaanko teillä ”vaalikahvit” vanhan perinteen mukaan?  Vaalitenttejä tulee useilta kanavilta ja ehdokkaat kiertävät ahkerasti tapaamassa kansalaisia. Oletko jo löytänyt oman ehdokkaasi laadukkaan koulutuksen viestinviejänä? Tässä sinulle hyviä opettajataustaisia ehdokkaita.

OAJ on tehnyt ison työn eduskuntavaalitavoitteiden eteen. Niitä on ollut ilo jakaa eteenpäin kohtaamisissa. OAJ Ammatilliset Opettajat (OAO) tekivät vielä oma tiivistetyn esitteen tavoitteista.

Niitä on hiottu pitkän aikaa monissa eri toimielimissä ja taustayhteisöjä on kuultu. AKOL on ollut ahkerasti vaikuttamassa näihin ammatillisten tavoitteisiin, unohtamatta vapaan sivistystyön merkitystä tässä kokonaisuudessa.

AKOL, SKO ja TOOL vieraili eduskunnassa.

Aikuisopettajien liitto kävi vierailulla eduskunnassa yhdessä Suomen Kauppa- ja kulttuuriopettajien (SKO ry) ja Tekniikan ja liikenteenalan ammattikorkeakouluopettajien (TOOL ry) kanssa 1.3.2019. Tapaaminen sovittiin kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen ja hänen avustajansa kanssa. Merja on tuonut meidän AKOL:n asioita ansiokkaasti esille monissa puheenvuoroissa ja teksteissä liiton tekemän jäsenkyselyn (syksy 2018) pohjalta. Sen pohjalta on tehty myös kirjallinen kysymys eduskunnassa.

Mukaan tapaamiseen saimme Merjan lisäksi myös mm. kansanedustajat Pilvi Torstin ja Jukka Gustafssonin. Valmistelimme liittojen puheenjohtajien kesken tapaamisen agendan huolella, koska peliaikaa meillä oli tasan tunti. Tässä muutamia nostoja ja huolenaiheita, joita toimme esille AKOL:n roolissa:

  • Rahoitusleikkausten palautus (ammatillinen ja vapaa sivistystyö) ja perusrahoitukseen huomio, myös at ja eat rahoituspohja kuntoon
  • Reformilainsäädäntö uudelleen tarkasteluun kokonaisuutena. Näyttäisi, että se on vain säästökeino tällä hetkellä, jolla on teennäisesti saatu aikuiset ja nuoret yhteen. Myös opettajan rooli pitää olla kirjattu tarkemmin.
  • Aikuiskoulutus pitää saada kirjattua takaisin lakiin. Jatkuva oppiminen ja osaamisen kehittäminen on tätä päivää ja notkea aikuiskoulutus pystyy tähän.
  • Kotoutumiskoulutus pitää saada kilpailutuksen alta pois.
  • Vapaan sivistystyön koulutus ja kurssit tulee nähdä yhteiskunnan hyvinvoinnin edistäjänä sekä osana laadukasta Suomalaista koulutusjärjestelmää. Lue tästä viimeisin kattava tutkimus aiheesta.
  • Koulutus tulee hahmottaa kokonaisuutena, ei irrallisina osina.
Kansanedustajat kuuntelevat tarkkaavaisesti huoliamme.

Keskustelu oli antoisaa ja huolemme kirjattiin ylös. Löysimme selkeästi yhteisymmärryksen aikuiskoulutuksen huolista. Teimme vielä kansanedustajille kirjalliseen koosteen asioista, jotta asiat eivät muistista unohtuisi. #koulutusratkaisee

Viimeisen kuukauden aikana on myös alueilla pidetty ahkerasti vaalipaneeleita erilaisten tilaisuuksien kyljessä tai ihan vaan omana tapahtumana. AKOL on ollut jäsenineen mukana monissa tapahtumissa niin suunnittelussa, toteutuksissa kuin kuulijoina. On ollut ilo kuulla erilaisia kokemuksia kentältä ja vaihtaa ajatuksia eri puolueiden kommenteista aikuiskoulutukseen. Jos et vielä ole ollut keskusteluissa mukana, niin rohkeasti haastamaan toreille ehdokkaita ja kysymään heidän kantaansa aikuiskoulutuksesta. Tässä muutamia otoksia alueilta.

Mitä mieltä he ovat vaikkapa osaamissetelistä jatkuvan oppimisen tukena.  Sitra on tehnyt tärkeää työtä jatkuvan oppimisen kokoonpanijana. Sitran julkaisussa esitellään kolmenkymmenen yhteiskunnallisen toimijan yhteinen tahtotila elinikäisestä oppimisesta Suomelle, keskeiset muutoshaasteet ja rahoituksen periaatteet, jotka auttavat tahtotilan toteutuksessa. Myös tämä julkaisu on hyvä keskustelun avaus päättäjien kanssa.

Loppuun voisi vielä ottaa esille tulevaisuuteen tähtäävän hyvän tavoitteen: ammatillisen aikuiskoulutuksen kehittämistavoitteet. Käy lukemassa linkin takaa. Mitä olet mieltä? Me Aikuisopettajien liitossa olisimme tästä oikein tyytyväisiä.

Muista siis antaa äänesi näissä vaaleissa! #koulutusratkaisee #akolry #aikuiskoulutus #vaalit2019

Maarit Rahkola
Puheenjohtaja
AKOL ry.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapahtumat

Tapahtuma | 22.5.2024

AKOL:n opintomatka

Tapahtuma | 25.6.2024

SuomiAreena 2024 Porissa

Tapahtuma | 9.8.2024

AktiiviOPET 2024 seminaari

Yhdistyksemme

Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n tehtävänä on toimia aikuisopetuksen alalla toimivan jäsenistönsä oikeuksien, taloudellisen ja sosiaalisen aseman turvaamiseksi sekä ammatillisen ja järjestöllisen osaamisen kehittämiseksi.

Yhdistyksemme toimintaa hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus. Aikuisopettajienliitossa on jäsenenä n. 1800 aikuisopettajaa ja -kouluttajaa jäsenyhdistyksissä.