Ohita navigaatio

Ensikertalaisena OAJ:n valtuustossa

Tammikuussa kuulin Riitta Larneelta, hän on AKOL:n varsinainen valtuutettu OAJ:n valtuustossa, ettei hän pääse osallistumaan valtuuston kevätkokoukseen. Tämä tarkoitti sitä, että minun olisi astuttava hänen saappaisiin valtuustossa. Riitta toimi ensimmäisinä viikkoina sähköpostitoimistona, kun hänelle osoitetut valtuustopostit piti välittää minulle. Lopulta OAJ:n toimistolta tuli viesti, jossa pyydettiin vahvistusta osallistumiselleni valtuustoon. Muutamia sähköposteja vielä tämänkin jälkeen kulkeutui Riitalle, lopulta osallistumiseni valtuustoon hyväksyttiin ja pääsin valtuuston kokouksen postituslistalle.

Työskentely valtuustokokoukseen alkoi huhtikuussa, ennen OAJ Ammatillisten opettajien OAO:n valtuustoryhmän kokousta. Valmistautumiseen kuului mm. kokousasiakirjojen läpikäyntiä ja tutustumista valtuustotyöskentelyyn, OAJ:n Areenasta löytyy hyvää ohjeistusta valtuutetuille ja varavaltuutetuille.

OAO:n valtuustoryhmän kokous, 24.-25.4.2019

Valtuustoryhmän kokouksessa työskenneltiin niiden aihepiirien parissa, joista pidetään kokouksessa joko ponsi tai puheenvuoro. Minä sain tehtäväksi valmistella puheenvuoron aiheesta ”Vapaan sivistystyön iltatyölisä ja viikonlopputyö”. Tämän työstäminen aloitettiin kokouksessa AKOL:n omalla porukalla. Puheenvuoroni työstämistä jatkoin itsenäisesti kotona, hyvää taustatukea antoivat kotijoukot, AKOL:n vapaan sivistystyön TES-neuvojat, Mirva Salokorpi ja puheenjohtaja Maarit Rahkola.

Matka kokoukseen alkoi Porin rautatieasemalta kello 5.20 ja tavoite oli saapua Pasilaan klo 9 aikoihin, jotta ehtisin hörppäämään kupposen kahvia ennen kokousta. Ensimmäisen valtuustopäivän kokousputki käynnistyi kello 10, OAO:n piirin sääntömääräisellä kevätkokouksella. Varsinainen valtuustokokous starttasi puheenjohtaja Olli Luukkaisen puheenvuorolla. Puheenvuorossa käsiteltiin mm. ammatillisen koulutuksen perusopetuksen vuosityöaikakokeilua ja ammatillisen vuosityöaikaa. Tärkeänä nostona puheessa oli myös väestön ikärakenne Suomessa. Yhteenvetona puheesta voi nostaa sen, että lasten riittävä syntyvyys takaa meille töitä tulevaisuudessakin.

Valtuutetut valmiina kokoukseen.

Kokous keskeytettiin, kun meppivaaliehdokkaat saapuivat vaalitenttiin. Ehdokkaiden digitaidot joutuivat koetukselle, kun he tekivät itsestään esittelyt Pecha Kucha ohjelmalla. Ehdokkailta kysyttiin OAJ:n EU-vaalitavoitteiden mukaisia kysymyksiä sekä valtuustoryhmät olivat valmistelleet omat kysymyksensä ehdokkaille.

Eurovaaliehdokkaiden vaalitentti. Kuvassa oikealta Mia-Petra Kumpula-Natri, Fatim Diarrra, Arto Luukkanen, Henna Virkkunen ja Mirja Vehkaperä

Vaalitentin jälkeen iltapäivällä oli valtuustoryhmän kokous, kokouksessa käytiin läpi salissa torstaina esitettävät puheenvuorot ja ponsiesitykset.

Kokous jatkui torstaina klo 9 ja kokouksen alussa kuulimme järjestömme puheenjohtajan puheenvuorossa ajankohtaiskatsauksen edunvalvonta ja järjestöasioista. Lyhyen katsauksen jälkeen jalkauduimme pienryhmiin, joissa kuulimme tarkemmat katsaukset koulutuspoliittisiin, tulo- ja palkkapoliittisiin, järjestöpoliittisiin ja viestintäasioihin.

Pienryhmien katsausten jälkeen oli OAJ:n hallituksen kyselytunti, jossa hallituksen jäsenet vastasivat valtuuston jäsenten lähettämiin kysymyksiin. AKOL:n puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Maarit Rahkola vastasi  kysymykseen koskien E-osion opettajien vuosityöaikaa, lue vastaus täältä. Samassa yhteydessä käytiin salissa yleiskeskustelu, lisäksi saimme kuulla OAJ:n ja alueyhdistysten eduskuntavaalivaikuttamisesta, parhaiten tässä onnistui OAJ Päijät-Hämeen alueyhdistys, alueyhdistykset OAJ Satakunta ja OAJ Pohjois-Savo saivat kunniamaininnan.

Neuvottelujohtaja Petri Lindroos esittelee opettajien työttömyyslukuja

Iltapäivällä salissa käytiin läpi valtuustoryhmien ja alueyhdistysten puheenvuorot ja ponsiesitykset. Lauri Hietalahti, OAO:n valtuustoryhmän puheenjohtaja piti ryhmäpuheen jatkuvasta oppimisesta ja ammatillisten vuosityöajasta. Oma puheenvuoroni käsitteli vapaan sivistystyön iltatyölisää ja viikonlopputyötä koskevaa epäkohtaa. Kahvitauon jälkeen oli Mirva Salokorven puheenvuoro, hänen käsitteli puheessaan jatkuvaa oppimista ja osaamisen kehittämistä. Iltapäivän aikana kuulimme yli 50 puheenvuoroa.

Katso puheenvuorojen videot: Mirva Salokorven valtuustopuhe ja Kimmo Liljeroosin valtuustopuhe.

Perjantain kokouspäivä käynnistyi valtuustoryhmän kokouksella ja Riinan esityksellä työhyvinvoinnin lukuvuodesta 2019-2020. Kokouksessa käytiin lävitse valiokuntiin menevät ponnet. Valiokunnat kokoontuivat heti valtuustoryhmien kokouksien jälkeen, itse olin mukana tulo- ja palkkapoliittisessa valiokunnassa. OAO:n ajama vuosityöaikaan liittyvä ponsi hyväksyttiin valiokunnassa, tähän ponteen saadaan vastaus OAJ:n hallitukselta valtuuston syyskokouksessa. Kaiken kaikkiaan valiokunnissa oli käsiteltävänä 28 ponsiesitystä, joista tulo- ja palkkapoliittisia ponsia oli 15 kappaletta.

AKOL:n valtuutetut Kimmo Liljeroos ja Mirva Salokorpi sekä OAJ:n hallituksen jäsen Maarit Rahkola.

Kevätvaltuuston kokouksessa käsiteltiin mm. OAJ:n toimintakertomus, järjestön taloussääntö, tilinpäätöksen vahvistaminen ja jäsenmaksun suuruudesta. Kokousrupeaman loppurutistuksena oli Ammattijärjestötoiminnan uudistaminen ja osallistamisen uudet tavat -työpaja sekä kokouksen viimeisten päätöskohtien läpikäyminen ja kokouksen lopuksi hyväksyimme valtuuston yhteisen kannanoton.  Valtuustokokous oli antoisa ja mielenkiintoinen kokemus.

Kiitos kaikille valtuutetuille, puheenjohtajille, hallitukselle ja muille läsnäolijoille.

Kirjoittaja Kimmo Liljeroos

Tapahtumat

Yhdistyksemme

Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n tehtävänä on toimia aikuisopetuksen alalla toimivan jäsenistönsä oikeuksien, taloudellisen ja sosiaalisen aseman turvaamiseksi sekä ammatillisen ja järjestöllisen osaamisen kehittämiseksi.

Yhdistyksemme toimintaa hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus. Aikuisopettajienliitossa on jäsenenä n. 1800 aikuisopettajaa ja -kouluttajaa jäsenyhdistyksissä.